FAQ


Frequently Asked Questions

 

Wordt coaching vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Nee, wel zijn coaching sessies aftrekbaar voor bedrijven en zzpers.

Sommige bedrijven vergoeden een burn-out behandeling maar dat moet je met je werkgever bespreken.

 

Kan ik niet beter naar een psycholoog gaan?

Als er sprake is van een probleem dat een diagnose vereist of een persoonlijkheidsstoornis uit de DSM5: JA! Zeker!! Dat is ook het advies dat ik zal geven.

Mijn therapeutische en pedagogische coaching is juist bedoeld voor mensen die buiten deze categorieën vallen. Wat ook belangrijk is om te weten is dat zorgverzekeraars alleen behandelingen bij een psycholoog vergoeden wanneer er duidelijk sprake is van een diagnose. Als dat niet het geval is is coaching vaak een goedkoper en vooral sneller alternatief voor mensen die niet “ziek” zijn om direct hulp te krijgen.

 

Wat is het verschil tussen een therapeutische coach en een psycholoog?

Alhoewel ik meerdere studies in psychologie heb gedaan ben ik geen psycholoog maar een coach.

Een psycholoog richt zich op het diagnosticeren en behandelen van psychische stoornissen (DSM5). Als coach richt ik me op “gezonde” mensen die buiten deze categorie vallen, mensen met een problematiek waar er geen sprake is van een diagnosticeerbare stoornis of aandoening.

Anders en simpel gezegd, een psycholoog richt zich op het verleden van een patiënt en gaat zoeken naar de oorzaak van de klachten. Een coach richt zich op mensen die niet “ziek” zijn maar problemen ervaren in het heden en richt zijn werk op het concreet oplossen van deze problemen en het halen van de doelen die een cliënt graag wilt bereiken.

 

Hoe werkt coaching in de praktijk?

Als coach streef ik ernaar om balans te herstellen: een gezonde geest in een gezond lichaam. Tijdens mijn sessies gaan wij eerst het psychologische aspect van een probleem en de oorsprong analyseren. Daarna gaan wij kijken naar hoe wij het lichaam kunnen gebruiken om de geest te helpen herstellen en nieuwe gezonde gewoontes te creëren. Beweging, slaap, voeding en stressmanagement zijn samen met psychotherapie hele belangrijke en krachtige tools om geest en lichaam in balans te krijgen.

Daarom heb ik niet alleen psychologie en coaching gestudeerd maar ook cursussen gedaan in neurobiologie en neuro linguistic programming.

Mijn methodes streven ernaar om nieuwe inzichten en perspectieven te creëren gecombineerd met het implementeren van concrete en praktijkgerichte dagelijkse oefeningen en gezonde gewoontes.    

                                                             

Hoe lang duurt een traject?

Ik geloof in maatwerk en ervaring heeft me geleerd dat het onmogelijk is om vooraf te zeggen hoeveel sessies nodig zullen zijn. Iedereen is anders maar ik streef er altijd naar om iemand zo snel mogelijk te helpen. Soms is er maar één sessie nodig om nieuwe inzichten te krijgen. Soms duurt een traject een half jaar of langer. De cliënt beslist altijd zelf hoe vaak en wanneer de sessies plaatsvinden.  

In het begin van een traject spreken wij vaak één keer per week af. Daarna kunnen wij de frequentie van onze afspraken verlagen naar om de week en uiteindelijk naar een keer per maand. Afhankelijk van de behoeftes en vooruitgang die iemand boekt.

 

Is er spraak van beroepsgeheim?

Jazeker! Alle informatie die tijdens mijn sessies worden besproken zijn strikt confidentieel behalve wanner er sprake is van informatie over criminele activiteiten, in het geval van een politieonderzoek en op bevel van een rechter.

 

Verkoop je ook coaching pakketten?

Nee. Aangezien het onmogelijk is om van tevoren te weten hoeveel sessies nodig zullen zijn hanteer ik liever een lager uurtarief dan kant en klare pakketten van x sessies aan te bieden. Zo zit een cliënt nergens aan vast en kunnen wij samen naar behoefte afspreken wanneer en hoe vaak wij elkaar gaan zien. Ik kan wel aan het einde van ons adviesgesprek aangeven hoeveel sessies ik denk dat er nodig zullen zijn maar dat is een schatting en de klant beslist uiteindelijk altijd zelf hoe vaak wij gaan afspreken.